Årets Skibladnervin er lansert!

Posted by on Jul 9, 2018 in Uncategorized | No Comments
Årets Skibladnervin er lansert!

Hurra, 28 juni lanserte Skibladner årets vin! Jeg er årets Skibladnerkunstner og har laget etiketten på vinflasken. 

Det ble feiret med tur fra Gjøvik til Hamar med laks og jordbær og årets hvitvin, og mange gode venner og familie. 

Motivet på etiketten er fra Mjøsa i solnedgang og originalbildet vil presenteres under Akevittfestivalen på Gjøvik 11 oktober. Jeg er også årets Akevittfestivalkunstner i regi av Gjøvik Kunstforening, og vil holde en separatutstilling på Kaufeldtgården fra 11 – 22 oktober.

Da jeg ble spurt om å være årets Skibladnerkunstner, hadde jeg allerede en planlagt utstilling i Gudbrandsdalen, i Hundorp på Rudi Gard.Da denne utstillingen arrangeres under Peer Gynt spelet påGålå, og jeg har en sterk tilknytning til dette området etter snart 20 år med hytte på Gålå, var det naturlig for meg å ta tak i Peer Gynt som tema for utstillingen som åpner 1 aug.

I forberedelsene har jeg lest meg opp på både Peer Gynt og Henrik Ibsen. Da Skibladneroppdraget kom, syntes jeg det var interessant å se om jeg kunne knytte Ibsen til Skibladner og Mjøsa. Og da fant jeg en uttalelse fra Ibsen og hans syn på landskapet rundt Mjøsa. 

Sommeren 1862 gjorde Ibsen nemlig en lengre reise fra Christiania gjennom Gudbrandsdalen. Han hadde fått et stipend på 110 specidaler som skulle finansiere denne turen, og mange av opplevelsene og møtene han hadde med mennesker han traff, er gjendiktet i bl.a Peer Gynt.

Han tok toget fra Christiania opp til Eidsvoll den 24 juni 1862 for å reise videre opp Gudbrandsdalen. På Minnesund gikk han om bord i dampskipet”Dronningen” som førte ham opp til Lillehammer.Skibladner var i rute, men det står ingenting om hvorfor han ikke reiste med Skibladner.

Ibsen var også kjent for å være glad i å male, fortinnsvis landskap.Fjellandskapene fasinerte ham mest. På den tiden hadde Norge et ukeblad for litteratur, kunst og vitenskap som utkom fra 1851 til 1866. Ibsen bidro til mye stoff til dette ukebladet, som hette Illustrert Nyhetsblad.Allerede 17 august 1862 hadde Ibsen den første artikkelen fra turen på trykk i Illustrert Nyhetsblad.

Ibsens inntrykk av Mjøsa er i sterk kontrast til mitt motiv på etiketten på årets Skibladnervin

”Der finnes visse strøk i vårt land, som nu engang har

fått hævd på å skulle stå i ry for sine naturskjønnheter,

for eksempel Mjøsa og den nedre del av Gudbrandsdalen,

og dog er det høyst betvilsomt at disse strøk kan kalles smukke.

På en blikkstille blank solskinnsdag får Mjøsa med sine

omgivelser visstnok et preg, som man hos oss er tilbøyelig til å kalle italiensk,

men ensformig blir den like fullt, så godt som ingensteder støter man på noget

parti, der kunstnerisk lar seg samle, linjene er ensformige og uttrykksløse

og den brogede blanding av åker, eng og skog gir landskapet et urolig, spettet utseende,

som aldri kan virke behagelig på fargesansen.

Leave a Reply